Translate

26 Şubat 2016 Cuma

Whovian'lara Özel: 5. Doctor 'un Soru İşareti İşlemeli Gömleğini Yapıyoruz


Mavi kulübeli deli bir adamı sevenler burda mı?


Toplanın, toplanın!
Harika bir fikrim var!

Kaç kere Doctor Who izlerken "Ahh keşke bu adam gerçek olsa.." dedik hatırlamıyoruz değil mi? Mavi bir polis kulübesi kapımızın önünde materyalize olsa ve içinden deli bir adam çıkıp bize elini uzatsa. Tüm uzay ve zamanı teklif ederek aklımızı çelse ve arkamıza bile bakmadan bütün evreni dolaşıp macera peşinde koşmak için Tardis'e binsek.. İçine girer girmez şaşkınlık içinde dışarı koşsak ve Tardis'in etrafında bir tur atsak. Daha büyük bir şaşkınlıkla tekrar içeri girsek ve Doctor'un dudaklarını bizimle senkronize etmeye çalışmasına aldırmadan "It's bigger on the inside!" diye haykırsak.. 

Bir geek sayılmam, sadece Whovian'ım ve bunu gizliden belli etmeyi seviyorum. Ama İngilizce öğretmeni olmam ve retro kıyafetler giymem tamamen bir tesadüf.. :)

Bu defa son sezonda Osgood'la tekrar karşımıza çıkan 5. Doctor'un imzası soru işareti işlemeli gömleğini yapmaya karar verdim.


"Oh, marvellous. You're going to kill me. What a finely tuned response to the situation." - The Doctor ('Frontios')





Bunun için elimde bulunan beyaz bir gömleği kullandım. 

Diğer malzemeler ise;
 47 numara kırmızı Anchor muline ip 
Karbon kağıdı (açık renkli olması silinebilirliği açısından önemli)
Brezilya nakışı iğnesi
Desen çıktısı
Toplu iğne
Nakış makası 

Benim salaklığıma geldi ve koyu renk karbon kağıdı kullandım. Çıkarmak için bir hayli uğraşmak zorunda kaldım.


Gömleğin üzerine karbon kağıdını yerleştirip onun üzerine de desen kağıdını koyarak iğneliyoruz ve ardından üzerinden bir kalemle geçerek desenin kumaşa geçmesini sağlıyoruz.


Böylece desen, kumaşa aktarılmış oldu.


Ardından muline ipliğiyle işlemeye başlıyoruz. Bilmeyenler için; muline ipliği ayrılabilen 6 kat iplikten oluşur. Biz bu işleme için ikiye ayırarak 3 katını kullanacağız. Güzel bir desen çalışmak için gerekli olan şey, desen çerçevesinden şaşılmaması, her iğne batımının bir öncekiyle aynı hizada olması ve ipin çok gergin bırakılmaması. Dileyenler küçük bir kasnak yardımıyla daha kolay çalışabilir. Ben elimle kumaşı gerdirerek işlemeyi tercih ettim ama biraz zor olduğunu söylemeliyim.


Alttan geçirdiğimiz iğneyi ip tamamen yukarı çıkana kadar çektikten sonra tam karşısından ve bir önce işlenen ipin yanından arada hiç boşluk kalmayacak ve hizayı geçmeyecek şekilde üstten batırıyoruz ve alttan ipin sonuna kadar fazla germeyerek çekiyoruz.


Bu işlemi desen tamamlanana kadar gerçekleştiriyoruz. Desenin döndüğü noktalarda ise uygulanacak adım, geniş kısımda aynı sırayı takip ederken dar kısımda aynı noktaya birden fazla batmak olacak. Böylece kıvrımları da başarı ile işlemiş olacağız.

Desenin ön yüzü

Desenin arka yüzü

Bütün boşlukları batıp çıkarak doldurduktan sonra desenimiz basit bir teknikle ortaya çıkmış oldu. Arka tarafta iplikleri içeri almayı ya da yakmayı unutmuyoruz.
Aynı işlemi diğer yakaya da yaptıktan sonra karbon kağıdı izini çıkarabiliriz. Sarı renkli karbon kağıdı buharlı ütü ile kolayca çıkabilmekte.

İşlem tamam.
Tardisli kolyemle çok yakıştı. :)


Waiting for a mad man with a blue box

Öğrencilerim neden yakamda soru işareti olduğunu sordular. Ben de güldüm ve bir kelime eklemelerini söyledim. :)

Sormak ve sorgulamak her zaman değerlidir.

Sevgiyle,.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder